logo
  NaslovnaSuveniri HrvatskePoklon pločiceMaketeOstaloKontakt

 

Vukovar

Osijek

Hvar

Našice

Valpovo

Donji Miholjac

Dalmatinska kuća

Slavonska kuća

Osijek

Osijek-Nepokoreni grad!

Nepokoreni grad

Suvenir Nepokoreni grad - ''OSIJEK-NEPOKORENI GRAD!'' Legendarni je osiječki grafit iz Domovinskog rata, urbani spomenik i simbol grada. Nalazi se na križanju Divaltove i Trpimirove ulice. Nastao je u studenom 1991. ( nakon pada Vukovara ) i osječanima je jedna od najdražih uspomena na ponos i inat rođen pred naletima agresora. Grafit je 2008. obnovljen te sada i službeno pripada u područje urbane umjetnosti.
za detaljniji prikaz kliknite na slike

 

Nepokoreni grad zadnja Nepokoreni grad daščica Nepokoreni grad mašna  

Bastion

Bastion

Suvenir Bastion - Bastioni su građeni od 1712. do 1722. te su sa raznim preinakama odoljevali do 1923. godine kada dolazi do rušenja bedema. Tako da su do danas ostali očuvani samo dijelovi 1. (Karlovog) i 8. (Eugenijevog) bastiona s vodotornjem. Tako da je kula Bastion ujedno i vodotoranj. Na vrhu bastiona i danas je sačuvan kameni rezervoar koji je sagrađen 1758. godine,kada je tvrđava (Tvrđa) dobila svoj vodovod. U to vrijeme je to predstavljao “čudo tehnike”.za detaljniji prikaz kliknite na slike

 

Bastion daščica Bastion razno    

Vodena vrata

Vodena vrata

Suvenir Vodena vrata - Vodena vrata (Porta Aquatica) tvrđavski je objekt, izgrađena su 1715. kao jedna od četvora vrata, Nova (južna), Vodena (sjeverna), Carska (istočna) i Valpovačka (zapadna), nastalih u vrijeme izgradnje Tvrđe. Vodena vrata se nalaze na sjevernoj strani Tvrđe kao izlaz prema rijeci Dravi. U vratima se nalazi spomen-ploča graditelju osječke tvrđave generalu Johannu Stephanu von Beckersu, koji je 1712. položio kamen temeljac za osječku Tvrđu. Vjeruje se da je njegovo tijelo zazidano s vanjske strane bedema.


za detaljniji prikaz kliknite na slike

 

Vodena vrata kocka Vodena vrata bronca Vodena vrata srebro Vodena vrata daščica

Osječka konkatedrala NOVO!!!

Osječka konkatedrala daščica

Suvenir Konkatedrala Sv. Petra i Pavla - Poticaj za izgradnju nove crkve 1866. dao je biskup Josip Juraj Strossmayer. 1892. raspisan je natječaj za nacrte. Na natječaju je pobijedio njemački arhitekt Franz Langenberg. 1894. srušena je stara crkva i započela izgradnja današnje konkatedrale. 1898. crkva je izvana dovršena a unutrašnje uređenje se nastavilo. 1900. posvetu današnje crkve obavio je biskup Josip Juraj Strossmayer. Danas je konkatedrala drugostolna crkva Đakovačko-osječke nadbiskupije.

za detaljniji prikaz kliknite na slike

 

Osječka konkatedrala zlato Osječka konkatedrala srebro Osječka konkatedrala bronca Osječka konkatedrala patina

 

 

 

Copyright © Sumart 2011.
design Stjepan Firšt